Pierś z kurczaka nadziewana żurawiną w sosie czekoladowym podawana z białym ryżem i gotowanymi warzywami
Składniki (2 porcje):
- pierś z kurczaka
- biały ryż (100 g)
- warzywa gotowane (200 g)
- żurawina (50 g)
- czekolada mleczna (100 g)
- mleko (50 ml)
- pieprz
- sól
- chilli
Pierś z kurczaka rozcinamy przez środek (jednak nie na wylot) tak aby powstała "kieszeń". Wypełniamy żurawiną a mięso nacieramy pieprzem. Pieczemy w 150 stopniach na termoobiegu około 35 minut.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją (do wody dodajemy szczyptę soli), warzywa gotujemy w osolonej wodzie.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko i szczyptę chilli.
Gdy pierś jest już upieczona kroimy ją w poprzek na cztery części. Układamy na talerzu i polewamy sosem czekoladowym. Ryż nakładamy gałkownicą do ziemniaków obok wykładamy warzywa.
SMACZNEGO!
Ciekawe połączenie, słyszałam o nim, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować;)
OdpowiedzUsuńinnowacyjne połączenie! aż się prosi o towarzystwo jakiegoś niezwykłego wina! http://101win.pl/product-pol-1150226501-Scopetani-Chianti-Rufina-06-Vigna-Macereto.html polecam, na pewno będzie się cudownie komponować, ja to wino już mam i teraz lecę do sklepu po składniki na tą potrawę!
OdpowiedzUsuń