sobota, 9 lutego 2013

Zapiekanka makaronowa w trzech smakach

Zapiekanka makaronowa w trzech smakach


Składniki:
  • 350 g makaronu (ja wybrałam penne)
  • 250 g szpinaku mrożonego
  • 250 g sera feta
  • 250 g łososia
  • 120 g przecieru z pomidorów
  • główka czosnku
  • kilka oliwek
  • żółty ser (tarty)
  • sól i pieprz do smaku

Łososia oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 30 min w 150 stopniach na termoobiegu

Mrożony szpinak wrzucamy do garnuszka, czekamy aż się rozmrozi, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, ser feta oraz sól i pieprz do smaku.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dodajemy łyżkę oleju i szczyptę soli do wody).

Gdy makaron jest już gotowy wykładamy go w naczyniu żaroodpornym, następnie łososia, szpinak, przecier i tarty ser. 
Zapiekankę wkładamy do piekarnika na 30 min w 130 stopniach.

I gotowe!

Wykładamy porcję zapiekanki na talerz i dodajemy kilka oliwek.
SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Uwielbiam makarony. Ostatnio moim uznaniem cieszy się też szpinak. Twoja zapiekanka jest więc dla mnie idealna. :)

    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanka to tzw. "śmietnik" wszystko co masz w lodówce możesz dodać a i tak będzie smaczna.
    Jeżeli chodzi o szpinak to dla mnie jest wyborny w każdej możliwej postaci i pasuje prawie do wszystkiego :)
    Pzdr.

    OdpowiedzUsuń