Naleśniki szpinakowe z sosem czosnkowym.
Proste, smaczne i tanie danie na każdą okazję.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 300 ml mleka
- 4 jajka
- 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
- odrobina roztopionego masła
- mąka
Składniki na farsz:
- 250 g szpinaku mrożonego
- 250 g sera feta
- główka czosnku
- sól
- pieprz
- papryka ostra
Składniki na sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 80 ml majonezu
- szczypiorek
- główka czosnku
- sól
- pieprz
Pozostałe składniki:
- żółty ser
- oliwki
- pomidorki cherry
Naleśniki: Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, sól, wodę, masło i wszystko razem mieszamy, najlepiej mikserem. Następnie dodajemy mąkę (nigdy nie wiem ile jej dodaję gdyż patrzę na gęstość ciasta, nie na ilość mąki z przepisu etc.) Dodajemy pewną ilość mieszamy i sprawdzamy gęstość ciasta, im ciasto rzadsze tym naleśniki będą cieńsze. Idealna konsystencja to gdy nabierzemy ciasto na łyżkę a ono będzie z niej spływać jednolitym strumieniem.
Naleśniki smażymy na roztopionym maśle z obu stron.
Farsz: Szpinak wkładamy do rondelka i stawiamy na ogniu aż się rozmrozi, następnie odciskamy całą wodę. Stawiamy na ogniu i dodajemy ser feta, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja.
Sos: Do jogurtu dodajemy majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Gdy już poszczególne składniki mamy gotowe naleśniki nadziewamy farszem i składamy w trójkąty. Układamy jeden na drugim w żaroodpornym naczyniu i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 15 minut w 140 stopniach.
Sposób podania: Na talerz wykładamy 3 naleśniki i polewamy obficie sosem. Obok wykładamy oliwki i pomidorki.
SMACZNEGO!
Na górę czasami daje również paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i posypuję startym żółtym serem i całość zapiekam w piekarniku - rewelacja. Twoje naleśniki są trafione w mój gust kulinarny :)
OdpowiedzUsuńSzpinak należy do moich ulubionych warzyw, można go przyrządzać na tak wiele sposobów. Twój jest zdecydowanie taki jaki lubię! :)
OdpowiedzUsuńNie wymyśliłabym, by dodać sos czosnkowy do naleśników!
OdpowiedzUsuń