czwartek, 7 lutego 2013

Koszyczki ziemniaczane z łososiem i szpinakiem

Koszyczki ziemniaczane z łososiem i szpinakiem
Przystawka idealna. Bardzo smaczna i wspaniale wyglądająca.

SKŁADNIKI:
  • 5 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 150 g fileta z łososia 
  • 150 g szpinaku mrożonego
  • 120 g sera feta
  • 0,5 główki czosnku
  • oliwki zielone
  • pomidorki cherry
  • sól
  • pieprz
  • oregano
+silikonowe foremki do muffinek

Koszyczki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce na dużych oczkach. Płuczemy aby pozbyć się skrobi a następnie wyciskamy z wody. Dodajemy jajko, sól, pieprz i mieszamy. Wykładamy w foremki muffinkowe (silikonowe, papierowe niestety się nie nadają) i pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 min. Podczas pieczenia sprawdzaj, żeby się nie spaliły.

Łososia posypujemy solą, pieprzem i oregano. Wkładamy do piekarnika (150 stopni, termoobieg) na około 30 min. gdy jest już upieczony dzielimy go na małe kawałki.

Szpinak wkładamy do rondelka i stawiamy na ogniu. Kiedy się rozmrozi dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, sól i fetę. Mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja.

Pomidorki kroimy na ćwiartki a oliwki na połowę.

Gdy wszystkie składniki mamy już przygotowane do gotowych koszyczków wkładamy szpinak, łososia, pomidorki i oliwki.

SMACZNEGO!


2 komentarze: