poniedziałek, 11 lutego 2013

Pierś z kurczaka nadziewana żurawiną w sosie czekoladowym

Pierś z kurczaka nadziewana żurawiną w sosie czekoladowym podawana z białym ryżem i gotowanymi warzywami


Składniki (2 porcje):
  • pierś z kurczaka
  • biały ryż (100 g)
  • warzywa gotowane (200 g)
  • żurawina (50 g)
  • czekolada mleczna (100 g)
  • mleko (50 ml)
  • pieprz
  • sól
  • chilli
Pierś z kurczaka rozcinamy przez środek (jednak nie na wylot) tak aby powstała "kieszeń". Wypełniamy żurawiną a mięso nacieramy pieprzem. Pieczemy w 150 stopniach na termoobiegu około 35 minut.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją (do wody dodajemy szczyptę soli), warzywa gotujemy w osolonej wodzie.

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko i szczyptę chilli.

Gdy pierś jest już upieczona kroimy ją w poprzek na cztery części. Układamy na talerzu i polewamy sosem czekoladowym. Ryż nakładamy gałkownicą do ziemniaków obok wykładamy warzywa.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie, słyszałam o nim, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. innowacyjne połączenie! aż się prosi o towarzystwo jakiegoś niezwykłego wina! http://101win.pl/product-pol-1150226501-Scopetani-Chianti-Rufina-06-Vigna-Macereto.html polecam, na pewno będzie się cudownie komponować, ja to wino już mam i teraz lecę do sklepu po składniki na tą potrawę!

    OdpowiedzUsuń