niedziela, 17 lutego 2013

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym podawane z gotowanymi warzywami i kulkami ziemniaczanymi

Składniki na pulpety (15 pulpetów):
  • 500 g świeżego mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • zioła prowansalskie

Składniki na sos:
  • 350 g przecieru pomidorowego
  • kostka rosołowa
  • 1/2 łyżki stołowej oleju
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • bazylia
  • oregano

Pozostałe składniki:
  • 250 g kulek ziemniaczanych
  • 400 g mrożonych warzyw
  • szczypiorek
  • łyżka stołowa oleju
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia

Pulpety
  1. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy jajko, bazylię, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku i 3 łyżki stołowe bułki tartej. Wyrabiamy mięso w rękach.
  2. Formujemy kulki i obtaczamy je w bułce tartej.
  3. Naczynie żaroodpornej smarujemy łyżką stołową oleju i układamy w niej pulpety.
  4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na  około 80 minut (130 stopni, termoobieg)

Sos
  1. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy kostkę rosołową, olej i przyprawy. Zostawiamy na ogniu do momentu zagotowania się sosu.
  2. Pod 60 minutach pieczenia pulpetów, zalewamy je sosem i zostawiamy na 20 minut

Pozostałe
  1. Warzywa wkładamy do garnuszka, dodajemy odrobinę wody, soli i pieprzu. Zostawiamy na ogniu około 15 minut, następnie odcedzamy.
  2. Kulki ziemniaczane układamy na blasze i pieczemy w 170 stopniach 15 minut (dla oszczędności czasu można je wstawić razem z pulpetami, jednak wtedy potrzeba im około 25 minut)

Sposób podania: Na talerz wykładamy pulpety polewamy je sosem oprószamy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy świeżą bazylią. Obok układamy warzywa i kulki ziemniaczane.

SMACZNEGO!



3 komentarze:

  1. Nie lubię mięsa mielonego, ale przekonałam się do wołowego bo zrobieniu tych pulpetów. Mąż mnie namówił, żebym spróbowała i udało się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pulpeciki twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń