poniedziałek, 4 lutego 2013

Penne ze szpinakiem

PENNE ZE SZPINAKIEM

To... najprostsze i najszybsze a zarazem i najsmaczniejsze danie jakie można przyrządzić, np. na obiad.


Składniki na jedną porcję:
  • makaron penne - 200 g
  • szpinak mrożony - 150 g
  • ser feta - 120 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • papryka ostra - szczypta
  • pieprz - szczypta

Makaron gotujesz zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (aby uniknąć sklejania się makaronu do wody dolej łyżkę oleju a dla smaku szczyptę soli).

Zamrożony szpinak wrzucasz na patelnię. Kiedy się rozmrozi dodajesz czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i paprykę (jeżeli nie lubisz kiedy szpinak ma w sobie za dużo wody, zanim wrzucisz go na patelnie czekasz aż się rozmrozi, odciskasz wodę i dopiero wrzucasz). Ser feta rozgniatasz widelcem na patelni i mieszasz ze szpinakiem, kiedy konsystencja jest jednolita szpinak jest gotowy. 

Na talerz wykładasz makaron a na nim kładziesz szpinak. Talerz możesz dookoła obsypać czerwoną papryką.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz