środa, 6 lutego 2013

Udko z kurczaka zawijane w plaster boczku z opiekanymi ziemniakami i sałatką

Udko z kurczaka zawijane w plaster boczku z opiekanymi ziemniakami i sałatką

Proste i smaczne danie. Część produktów wykorzystałam z poprzedniego dnia.


MARYNATA:
  • 4 łyżki stołowe oleju
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki stołowe czerwonej ostrej papryki
SAŁATKA:
  • sałata lodowa
  • pomidorki cherry
  • papryka
  • ogórek
  • oliwki
  • jogurt naturalny
  • sól do smaku
SOS DO ZIEMNIAKÓW:
  • 0,5 jogurtu naturalnego
  • 0,5 ogórka szklarniowego
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • pieprz

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • 2 udka
  • 4 plastry boczku
  • 10 małych ziemniaków
  • oregano
  • 0,5 limonki
Rozpoczynamy od zamarynowania udek. Do miski wlewamy olej, dodajemy paprykę i wrzucamy czosnek w ząbkach, następnie mieszamy i nacieramy marynatą mięso. Pozostawiamy w lodówce na około 2 -3 h.

Następnie przygotowujemy sos do ziemniaków. Na tartce, na dużych oczkach ścieramy połowę ogórka (bez skórki) obsypujemy go obficie solą i zostawiamy na 5 min. aby puścił soki. Następnie odciskamy go z wody i dodajemy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę pieprzu i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 h.

Ziemniaki gotujemy w łupinach. Obieramy je, kroimy na połówki układamy na blasze, obsypujemy obficie solą i oregano.

Kiedy udka są już zamarynowane zawijamy je w plastry boczku i skrapiamy sokiem z limonki. Następnie układamy na blasze obok ziemniaków.

Pieczemy w 170 stopniach na termoobiegu około godziny.



Na talerzu układasz kawałek sałaty lodowej i wykładasz na nią sałatkę. Obok wsypujesz ziemniaczki i polewasz je sosem, wystarczy jeszcze położyć udko i gotowe!

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz