Udko z kurczaka zawijane w plaster boczku z opiekanymi ziemniakami i sałatką
Proste i smaczne danie. Część produktów wykorzystałam z poprzedniego dnia.
MARYNATA:
- 4 łyżki stołowe oleju
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki stołowe czerwonej ostrej papryki
SAŁATKA:
- sałata lodowa
- pomidorki cherry
- papryka
- ogórek
- oliwki
- jogurt naturalny
- sól do smaku
SOS DO ZIEMNIAKÓW:
- 0,5 jogurtu naturalnego
- 0,5 ogórka szklarniowego
- 1 główka czosnku
- sól
- pieprz
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 2 udka
- 4 plastry boczku
- 10 małych ziemniaków
- oregano
- 0,5 limonki
Rozpoczynamy od zamarynowania udek. Do miski wlewamy olej, dodajemy paprykę i wrzucamy czosnek w ząbkach, następnie mieszamy i nacieramy marynatą mięso. Pozostawiamy w lodówce na około 2 -3 h.
Następnie przygotowujemy sos do ziemniaków. Na tartce, na dużych oczkach ścieramy połowę ogórka (bez skórki) obsypujemy go obficie solą i zostawiamy na 5 min. aby puścił soki. Następnie odciskamy go z wody i dodajemy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę pieprzu i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 h.
Ziemniaki gotujemy w łupinach. Obieramy je, kroimy na połówki układamy na blasze, obsypujemy obficie solą i oregano.
Kiedy udka są już zamarynowane zawijamy je w plastry boczku i skrapiamy sokiem z limonki. Następnie układamy na blasze obok ziemniaków.
Pieczemy w 170 stopniach na termoobiegu około godziny.
Następnie przygotowujemy sos do ziemniaków. Na tartce, na dużych oczkach ścieramy połowę ogórka (bez skórki) obsypujemy go obficie solą i zostawiamy na 5 min. aby puścił soki. Następnie odciskamy go z wody i dodajemy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę pieprzu i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 h.
Ziemniaki gotujemy w łupinach. Obieramy je, kroimy na połówki układamy na blasze, obsypujemy obficie solą i oregano.
Kiedy udka są już zamarynowane zawijamy je w plastry boczku i skrapiamy sokiem z limonki. Następnie układamy na blasze obok ziemniaków.
Pieczemy w 170 stopniach na termoobiegu około godziny.
Na talerzu układasz kawałek sałaty lodowej i wykładasz na nią sałatkę. Obok wsypujesz ziemniaczki i polewasz je sosem, wystarczy jeszcze położyć udko i gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz