wtorek, 5 lutego 2013

Faszerowana pierś z kurczaka z białym ryżem i sałatką

Faszerowana pierś z kurczaka podawana z białym ryżem i sałatką

Wykwintne, dość łatwe w przygotowaniu danie. Tajemnica wspaniałego smaku mięsa tkwi w jego marynacie.


MARYNATA:
  • 4 łyżki stołowe oleju
  • 1 główka czosnku
  • 1 limonka
  • 1 łyżka stołowa pikantnej papryki
  • 1 łyżka stołowa suszonej bazylii
FARSZ:
  • suszone pomidory (najlepiej w zalewie)
  • 50-100 g szpinaku (w zależności od wielkości piersi)
  • masło
SAŁATKA:
  • sałata lodowa
  • ogórek szklarniowy
  • papryka
  • pomidorki cherry
  • oliwki
SOS DO SAŁATKI:
  • 1 jogurt naturalny
  • 0,5 ogórka szklarniowego
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • pieprz
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 torebka ryżu (100 g)

Zaczynamy oczywiście od zamarynowania mięsa. Do miski wlewamy olej, wsypujemy przyprawy, czosnek dzielimy na ząbki a limonkę kroimy w plastry. Piersi wkładamy do miski i nacieramy marynatą. Zostawiamy mięso w marynacie w lodówce minimum 3 h.

Następnie przygotowujemy sos do sałatki. Na tartce, na dużych oczkach ścieramy połowę ogórka (bez skórki) obsypujemy go obficie solą i zostawiamy na 5 min. aby puścił soki. Następnie odciskamy go z wody i dodajemy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę pieprzu i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 h.

Kiedy mięso jest już zamarynowane nożem robimy w nim dziurkę przez całą długość piersi ale tak żeby jej nie rozciąć na wylot. Do otworu, który zrobiliśmy wkładamy szpinak, którego wcześniej nie doprawiałam, masło i suszone pomidory (jeżeli nie kupiliście pomidorów w zalewie, wcześniej zalejcie je olejem dodajcie główkę czosnku i łyżkę bazylii - tak przygotowane pomidory powinny stać minimum 2 dni w lodówce) w otwór wkładamy tylko tyle ile się zmieści, nie wkładajcie niczego na siłę :)
Tak przygotowaną pierś pieczemy około 45 min. w 150  stopniach na termoobiegu.

Jeżeli chodzi o sałatkę, to oczywiście kroimy wszystkie składniki a następnie zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (dla smaku dodaj szczyptę soli do wody).

I gotowe!

Jeżeli chodzi o podanie... Na talerzu wykładamy sałatkę,  ryż wkładamy do szklanki i robimy tzw. babkę na talerzu a pierś kroimy w poprzek na trzy części. Możesz dodatkowo położyć plasterek limonki.


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz