Krewetkowa sałatka
Składniki:
- Mieszanka sałat (m. in. rukola, sałata lodowa, sałata rzymska)
- pomidorki cherry
- ogórek
- cebula
- papryka
- krewetki koktailowe
- papryka ostra
- bazylia
- 150 ml wina białego
- oliwa z oliwek
- 1/2 cytryny
- pieprz
Wszystkie składniki warzywne kroimy (w taki sposób jak lubimy, sałatę rwiemy) i wkładamy do miski.
Krewetki wrzucamy na patelnię oprószamy obficie papryką ostrą, bazylią, pieprzem dodajemy wino i dusimy aż cały alkohol odparuje, wtedy krewetki będą gotowe.
Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny oraz pieprz, wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gdy krewetki ostygły dodajemy je do miski z warzywami i całą sałatkę polewamy dresingiem.
Sposób podania: Na talerzu układamy dwa liście sałaty i na nie wykładamy porcję sałatki.
SMACZNEGO!
uwielbiam takie sałatki :) ta jest pyszna i piękna :) pozdrawiam i polecam krewetki oraz ryby z grilla http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/
OdpowiedzUsuń