sobota, 16 lutego 2013

Krewetkowa sałatka

Krewetkowa sałatka

Składniki:
  • Mieszanka sałat (m. in. rukola, sałata lodowa, sałata rzymska)
  • pomidorki cherry
  • ogórek
  • cebula
  • papryka
  • krewetki koktailowe
  • papryka ostra
  • bazylia
  • 150 ml wina białego
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • pieprz

Wszystkie składniki warzywne kroimy (w taki sposób jak lubimy, sałatę rwiemy) i wkładamy do miski. 

Krewetki wrzucamy na patelnię oprószamy obficie papryką ostrą, bazylią, pieprzem dodajemy wino i dusimy aż cały alkohol odparuje, wtedy krewetki będą gotowe.

Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny oraz pieprz, wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Gdy krewetki ostygły dodajemy je do miski z warzywami i całą sałatkę polewamy dresingiem.

Sposób podania: Na talerzu układamy dwa liście sałaty i na nie wykładamy porcję sałatki.

SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. uwielbiam takie sałatki :) ta jest pyszna i piękna :) pozdrawiam i polecam krewetki oraz ryby z grilla http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń