środa, 13 lutego 2013

Szarlotka z musli

Szarlotka z musli, marcepanem, cynamonem i lodami


Składniki:
  • 1,5 kg jabłek
  • 200 g musli
  • 100 g marcepanu
  • 200 g masła
  • szklanka cukru
  • 150 ml miodu
  • cynamon
  • 1/2 limonki
  • lody waniliowe
  • czekolada do ozdoby

Jabłka obieramy i dzielimy na ćwiartki, smażymy na 50 g masła, dodajemy miód, cynamon i sok z limonki. Smażymy do momentu aż jabłka staną się miękkie.

W misce mieszamy musli z 150 g masła, cukrem i marcepanem.

W naczyniu żaroodpornym wykładamy jabłka a na wierzch kruszonkę zrobioną z musli.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Sposób podania: Na talerz wykładamy część gotowej szarlotki. Na niej kładziemy gałkę logów waniliowych, wszystko oprószamy tartą czekoladą i cynamonem.

SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. O takiej szarlotce jeszcze nie słyszałam. Podoba mi się dodatek marcepanu, na pewno dodaje oryginalnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń