Szarlotka z musli, marcepanem, cynamonem i lodami
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 200 g musli
- 100 g marcepanu
- 200 g masła
- szklanka cukru
- 150 ml miodu
- cynamon
- 1/2 limonki
- lody waniliowe
- czekolada do ozdoby
Jabłka obieramy i dzielimy na ćwiartki, smażymy na 50 g masła, dodajemy miód, cynamon i sok z limonki. Smażymy do momentu aż jabłka staną się miękkie.
W misce mieszamy musli z 150 g masła, cukrem i marcepanem.
W naczyniu żaroodpornym wykładamy jabłka a na wierzch kruszonkę zrobioną z musli.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Sposób podania: Na talerz wykładamy część gotowej szarlotki. Na niej kładziemy gałkę logów waniliowych, wszystko oprószamy tartą czekoladą i cynamonem.
SMACZNEGO!
O takiej szarlotce jeszcze nie słyszałam. Podoba mi się dodatek marcepanu, na pewno dodaje oryginalnego smaku :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
OdpowiedzUsuń