Zawijaniec z kurczaka z czarną jagodą, suszonym pomidorem i żółtym serem podawany z kulkami ziemniaczanymi i sałatką
Składniki na 2 porcje
- suszone pomidory w zalewie czosnkowo - bazyliowej
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki pieprzu białego
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka oregano
- 1/4 szklanki oleju
Składniki sałatki:
- sałata lodowa
- pomidory cherry
- ogórek
- papryka
- cebula
- jogurt naturalny
- sól
- nitka bawełniana
Pozostałe składniki:
- duża pierś z kurczaka
- ziemniaczane kulki
- czarne jagody (ja użyłam mrożonych)
- kilka plasterków żółtego sera
Marynatę przygotowujemy dzień wcześniej (jeżeli chodzi o pomidory można od razu kupić w oleju, ja kupiłam zwykłe i sama przygotowałam zalewę czosnkowo - bazyliową).
Do miski wlewasz zalewę z pomidorami i czosnkiem i dodajesz pozostałe składniki. Mieszasz łącząc wszystkie składniki.
Pierś z kurczaka dzielisz na dwie części a później każdą część rozcinasz w poprzek (ale tak żeby nie rozciąć piersi na dwie części) dzięki temu jej powierzchnia wzrasta dwukrotnie a Ty nie musisz rozbijać mięsa tłuczkiem.
Tak przygotowane mięso wkładasz do marynaty i odstawiasz do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjmujesz mięso z marynaty, z jednej strony piersi układasz suszone pomidory, plasterek sera żółtego i czarne jagody i zawijasz mięso w rulon, obwiązujesz bawełnianą nitką aby nie rozpadło się podczas smażenia.
Piersi smażysz na oleju, w którym mięso się marynowało, najpierw na średnim ogniu a pod koniec na małym (całość około 30 minut).
Sałatka - kroisz wszystkie składniki, posypujesz solą dodajesz 150 ml jogurtu naturalnego i mieszasz.
Kulki ziemniaczane pieczesz na blasze w 180 stopniach około 25 minut.
Gdy wszystko jest już przygotowane wystarczy z piersi zdjąć nić, przekroić ją na połowę położyć na talerzu obok wyłożyć kulki ziemniaczane i sałatkę. Dla lepszego efektu wizualnego pierś możesz obsypać owocami czarnej jagody.
SMACZNEGO!
Same pyszności :)
OdpowiedzUsuń