Koszyczki ziemniaczane z łososiem i szpinakiem
Przystawka idealna. Bardzo smaczna i wspaniale wyglądająca.
SKŁADNIKI:
- 5 ziemniaków
- 1 jajko
- 150 g fileta z łososia
- 150 g szpinaku mrożonego
- 120 g sera feta
- 0,5 główki czosnku
- oliwki zielone
- pomidorki cherry
- sól
- pieprz
- oregano
+silikonowe foremki do muffinek
Koszyczki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce na dużych oczkach. Płuczemy aby pozbyć się skrobi a następnie wyciskamy z wody. Dodajemy jajko, sól, pieprz i mieszamy. Wykładamy w foremki muffinkowe (silikonowe, papierowe niestety się nie nadają) i pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 min. Podczas pieczenia sprawdzaj, żeby się nie spaliły.
Łososia posypujemy solą, pieprzem i oregano. Wkładamy do piekarnika (150 stopni, termoobieg) na około 30 min. gdy jest już upieczony dzielimy go na małe kawałki.
Szpinak wkładamy do rondelka i stawiamy na ogniu. Kiedy się rozmrozi dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, sól i fetę. Mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja.
Pomidorki kroimy na ćwiartki a oliwki na połowę.
Gdy wszystkie składniki mamy już przygotowane do gotowych koszyczków wkładamy szpinak, łososia, pomidorki i oliwki.
SMACZNEGO!
połączenie łososia i szpinaku musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione połączenie :)
OdpowiedzUsuńMusze przyznać, że prowadzisz bardzo ciekawy blog i będę go na pewno częściej odwiedzać. Mam do Ciebie jednak pytanie, czy masz jakiś ciekawy przepis na tosty? Kupiłam niedawno nowy https://duka.com/pl/agd/tostery toster i chciałam w nim coś dobrego przyrządzić
OdpowiedzUsuń