Tortilla domowej roboty z kurczakiem
Prosty przepis na placek-tortilla
Składniki na placek-tortilla:
(szklanka 200 ml, łyżka stołowa)
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki stołowe masła
Składniki na marynatę kurczaka:
- 4 łyżki oleju
- 1/2 główki czosnku
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka bazylii
- szczypta białego pieprzu
Składniki na sos czosnkowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 główka czosnku
- 1/2 łyżki czosnku granulowanego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Pozostałe składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- kilka pomidorków cherry
- 1/3 ogórka
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki
- sałata lodowa
Zaczynamy od pokrojenia na paski piersi z kurczaka. Następnie do miski dodajemy wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy przez praskę) i mieszamy łącząc je ze sobą. Kawałki kurczaka nacieramy powstałą marynatą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Teraz przygotowujemy sos czosnkowy. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, czosnek granulowany i mieszamy łącząc ze sobą wszystkie składniki. Sos odstawiamy do lodówki również na godzinę.
Pora na ciasto na tortille. Wysypujemy mąkę na deskę lub stolnicę i tworzymy z niej górkę, w której robimy otwór do którego wlewamy wodę (tylko nie całą od razu) i zaczynamy zagniatać ciasto, stopniowo dodajemy coraz więcej wody wciąż ugniatając, dodajemy masło i również ugniatamy. Formujemy kulkę i zostawiamy w naczyniu przykrytym ściereczką na 15 min.
Teraz możemy zacząć smażyć pierś z kurczaka i kroić warzywa.
Ciasto dzielimy na 4 części (powstaną placki na 4 średnie tortille) rozwałkowujemy podsypując od spodu mąką na cienkie placki.
Następnie rozgrzewamy teflonową patelnie (NIE UŻYWAMY oleju) "smażymy" około 1 minuty z każdej strony - uważaj żeby nie spalić placka!
Kiedy wszystkie składniki mamy już gotowe, wystarczy na placek ułożyć warzywa, mięso i sos, tortille złożyć - najpierw dolną część do środka aby składniki nie wypadły od spodu a następnie boki do środka i gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz