Pulpety wołowe w sosie pomidorowym podawane z gotowanymi warzywami i kulkami ziemniaczanymi
Składniki na pulpety (15 pulpetów):
- 500 g świeżego mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- bułka tarta
- pieprz
- sól
- bazylia
- zioła prowansalskie
Składniki na sos:
- 350 g przecieru pomidorowego
- kostka rosołowa
- 1/2 łyżki stołowej oleju
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- bazylia
- oregano
Pozostałe składniki:
- 250 g kulek ziemniaczanych
- 400 g mrożonych warzyw
- szczypiorek
- łyżka stołowa oleju
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
Pulpety
- Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy jajko, bazylię, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku i 3 łyżki stołowe bułki tartej. Wyrabiamy mięso w rękach.
- Formujemy kulki i obtaczamy je w bułce tartej.
- Naczynie żaroodpornej smarujemy łyżką stołową oleju i układamy w niej pulpety.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 80 minut (130 stopni, termoobieg)
Sos
- Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy kostkę rosołową, olej i przyprawy. Zostawiamy na ogniu do momentu zagotowania się sosu.
- Pod 60 minutach pieczenia pulpetów, zalewamy je sosem i zostawiamy na 20 minut
Pozostałe
- Warzywa wkładamy do garnuszka, dodajemy odrobinę wody, soli i pieprzu. Zostawiamy na ogniu około 15 minut, następnie odcedzamy.
- Kulki ziemniaczane układamy na blasze i pieczemy w 170 stopniach 15 minut (dla oszczędności czasu można je wstawić razem z pulpetami, jednak wtedy potrzeba im około 25 minut)
Sposób podania: Na talerz wykładamy pulpety polewamy je sosem oprószamy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy świeżą bazylią. Obok układamy warzywa i kulki ziemniaczane.
SMACZNEGO!
pyszna propozycja na obiad:)
OdpowiedzUsuńNie lubię mięsa mielonego, ale przekonałam się do wołowego bo zrobieniu tych pulpetów. Mąż mnie namówił, żebym spróbowała i udało się :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpeciki twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń