PENNE ZE SZPINAKIEM
To... najprostsze i najszybsze a zarazem i najsmaczniejsze danie jakie można przyrządzić, np. na obiad.
Składniki na jedną porcję:
- makaron penne - 200 g
- szpinak mrożony - 150 g
- ser feta - 120 g
- czosnek - 3 ząbki
- papryka ostra - szczypta
- pieprz - szczypta
Makaron gotujesz zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (aby uniknąć sklejania się makaronu do wody dolej łyżkę oleju a dla smaku szczyptę soli).
Zamrożony szpinak wrzucasz na patelnię. Kiedy się rozmrozi dodajesz czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i paprykę (jeżeli nie lubisz kiedy szpinak ma w sobie za dużo wody, zanim wrzucisz go na patelnie czekasz aż się rozmrozi, odciskasz wodę i dopiero wrzucasz). Ser feta rozgniatasz widelcem na patelni i mieszasz ze szpinakiem, kiedy konsystencja jest jednolita szpinak jest gotowy.
Na talerz wykładasz makaron a na nim kładziesz szpinak. Talerz możesz dookoła obsypać czerwoną papryką.
SMACZNEGO!
Nie tylko proste, ale i pyszne.
OdpowiedzUsuń