Lukrowane oponki
- 3 szklanki mąki (250 ml)
- drożdże (10 g)
- 1 jajko
- niepełna szklanka mleka (ok. 220 ml)
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3 łyżki rumu lub 2 łyżki olejku rumowego
- 1 litr oleju do smażenia
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- białko z 1 jajka
- kolorowe posypki do dekoracji
Do przesianej mąki dodać drożdże, jajko, wodę, cukier i rum. Ciasto wyrobić, a gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i ponownie zagnieść.
Ciasto powinno być gładkie i nieco klejące. Z gotowego trzeba zrobić kulkę, pozostawić w naczyniu i przykryć ściereczką. Pozostawić na 2 h do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować na desce oprószonej mąką lub na stolnicy. Z ciasta wykrawać duże kółka (szklanką) a w nich mniejsze, np. zakrętką od wody mineralnej.
Oponki należy ułożyć na tacce, talerzu lub desce oprószonej mąką i pozostawić na godzinę do urośnięcia.
SMAŻENIE:
W garnku rozgrzać olej i pozostawić na średnim ogniu (jeżeli masz kuchenkę elektryczną to na 6 w skali od 1-9)
Do rozgrzanego oleju wrzucać po kilka oponek. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Osuszać na papierowym ręczniku (nie trzymaj zbyt długo w oleju, mają mieć jasny brązowy kolor).
LUKIER:
W małym garnuszku utrzyj białko z lukrem, potrzymaj chwile na ogniu i gotowe!
Lukier dość szybko zasycha, więc od razu po posmarowaniu oponek ozdabiaj je posypkami. Pamiętaj jednak, że posypki, kuleczki, serduszka i inne ozdoby są dość twarde i nie każdy je lubi. Niektórzy twierdzą, że oponki najlepiej smakują z samym cukrem pudrem.
Oponki zrobiłam dzisiaj , no i wszystkie są już zjedzone więc jutro czeka mnie powtórka :)
U mnie dzisiaj będą się robiły pączki ;)
OdpowiedzUsuńFajnie, że bloga założyłaś. W końcu jakaś znajoma blogerka:D